Alzheimerangst 2

Nog maar net bekomen van de schrik las ik een tweede artikel die mijn eigen schuld gevoel op de proef stelt. Dit artikel in de weekendbijlage van de NRC is van een veel hoger niveau.
Bron Wie beter hoort wordt niet dement – is het zo simpel?  .
Datum 23 april 2021.
Ik citeer uit het artikel van Sander Voormolen en reageer hierop.De vraag die in het artikel aan de orde komt is of een gehoorapparaat kan voorkomen dat iemand dement wordt? Hard bewijs ontbreekt nog, maar fabrikanten schermen ermee (wat me logisch lijkt want dit kan een boost zijn voor het gebruik van gehoorapparatuur.)

Ook dit is weer een aanval op mij waarbij ik nu zo dom ben geweest om niet op tijd een gehoorapparaat te nemen.

In hardverwarrend schreef ik ook al over het verband tussen Alzheimer (of dementie in het algemeen) en gehoor problemen.  In mijn geval had ik een probleem aan één oor. Links doet het (nog steeds prima)  maar rechts ging rap achteruit. Dit was voordat ik de diagnoses Alzheimer kreeg!

Zoals iedereen doet die merkt dat zijn gehoor misschien wat minder wordt, bestel je niet meteen een gehoorapparaat in deze fase. Je luistert het nog even aan en wie heeft nu eigenlijk wel 100 procent gehoor?  Je schuift het wat op de lange termijn, kijkt eens bij een opticien naar binnen waar ze ook gehoorapparaten verkopen, loopt snel door, googelt naar de prijs van die apparaten en loopt na een paar maanden, op dringend advies van je vrouw uiteindelijk samen met haar een gehoorapparaten winkel binnen. Dit proces heeft me vier (maximaal 6) maanden gekost.

Mijn Alzheimerangst 2 is nu: Ben ik door die stomme vier maanden uitstel dement geworden?

Drie jaar geleden was er al een artikel dat stelt dat slechthorendheid een sterk verband houdt met cognitieve achteruitgang. De mechanismen hierachter waren echter nog onduidelijk.

Drie jaar later werd de stelling in het artikel van de NRC met veel stelligheid gesteld dat elke 10 decibel gehoor verlies zich vertaalt bij ouderen in een verminderende cognitieve prestatie.

Daar was ik blij mee. Ik ben geen oudere demente dus het is niet mijn eigen schuld. Bovendien had ik maar één gehoor probleem zodat ik maar ook voor de helft vatbaar ben.

Ik wist niet meer precies wat één decibel gehoorverlies inhoudt.

Ik vraag Google om hulp en krijg een erg verwarrend antwoord:  
Een vallend blad is goed voor 10 decibel en gefluister is 30 decibel.

Heb je een prima gehoor, dan kun je geluiden vanaf 0 decibel (dB) horen. Heb je een gehoorverlies tussen de 0 en 30 decibel, dan is sprake van lichte gehoor problemen.

Ik ben geen kenner maar elke 10 decibel, waar het artikel over schrijft is in werkelijkheid maar een klein gehoor probleem.  Ik vind de claim dat iedere 10 decibel zich vertaalt met achteruitgang van het geheugen nogal vergaand. Tien decibel is slechts een derde van beginnend gehoorverlies.
Wat ik ook niet snap is dat het effect heeft op het geheugen.  Waarom wordt geheugen genoemd terwijl dementie zich in heel veel andere facetten manifesteert.

Het idee dat minder goed horen van invloed is op cognitieve problemen lijkt me best wel logisch. Uit eigen ervaring weet ik dat een gehoorapparaat niet een w wonder apparaat is. Ook met een gehoorapparaat blijft het opvangen van gesprekken lastig, zeker in een drukke omgeving. Het wordt nooit meer zoals het was toen je in de schoolbanken zat. Wij  hadden docenten waarbij je zachtjes met elkaar kon overleggen omdat ze dat toch niet hoorden).  

Maar wacht even, het ging over het buiten de deur houden van dementie.

Drie bekende Alzheimer wetenschappers geven commentaar.

Olde Rikkering is redelijk positief.  Hij denkt dat bij een gehoorapparaat de winst zit in het afremmen van de aftakeling.

John Hopkins (VS) zegt dat er mechanismen zijn die achteruitgaan. Welke dit nu precies zijn is nog onzeker.

Ook Sander Ubink (Umc Groningen) is niet overtuigd. Er zitten nog  veel haken en ogen aan.

Al met al is het een onontwarbare kluwen.

Zelf kies ik voor de uitleg van Specialist Epidemioloog  Arfan Ikram. Het staat vast dat er een verband is tussen gehoorverlies en achteruitgang maar het is lastig om aan te tonen wat oorzaak en gevolg is.
Als klap op de vuurpijl stelt hij: Ik zie nog niet voor mij hoe een gehoorapparaat dementie zou kunnen terugdringen. Groeien de hersencellen weer uit? Maken ze nieuwe verbindingen?

Daar ben ik het helemaal mee eens.

Ik heb er nog een stukje naar de krant opgestuurd (dat niet is geplaatst).

Alzheimer en gehoor problemen hebben een relatie.  In de bijlage W6 NRC  24 april wordt hierover gediscussieerd. Het is niet duidelijk of een gehoorapparaat Alzheimer voorkomt of dat dit een kip en ei redenatie is.
Zelf kreeg ik een gehoor probleem, alleen aan mijn rechteroor. Vermoedelijk heb ik dit gehoorprobleem een aantal maanden genegeerd. Weer een halfjaar later kreeg ik bij de neuroloog de diagnose Alzheimer. Toch lijkt het mij onwaarschijnlijk dat ik Alzheimer had kunnen voorkomen door eerder een oortje te nemen. De dementie heeft zich de laatste 20 jaar opgebouwd, terwijl mijn oor pas een jaartje problemen gaf. Ik ben het dus eens met de specialist Ikram die de vraag stelt hoe een gehoorapparaat dementie zou kunnen terugdringen. Groeien de hersen dan weer uit?