De zaak Alzheimer

Ik ben niet geobsedeerd door Alzheimer maar als ik ergens een gids of krant opensla en er staat ergens op de bladzijde het woord Alzheimer, dan zie ik dat direct. En dat terwijl ik dyslectisch ben.

Dankzij dit vermogen zag ik in de gids dat er een film was met als titel ‘De zaak Alzheimer’. In de aankondiging stond dat het iemand met Alzheimer was die een aantal afrekeningen zou uitvoeren.  Ik dacht dat hij nog een aantal zaken wilde regelen, en dat was ook zo, maar anders dan verwacht.  Met de omschrijving ‘dat we in de geest van de Alzheimerpatiënt zouden kijken en ook nog interessante informatie over de ziekte konden opnemen’ wist ik dat ik moest kijken.

Het was helaas geen film maar een serie. Volgens mij viel ik in de vierde aflevering in.

Het viel nogal tegen want ik zag eigenlijk alleen maar moorden. Toevallig had ik een paar dagen daarvoor een hele goede film gezien waarin Tom Cruise de hoofdrol speelt in de film Collateral waarin hij een seriemoordenaar speelt. Ook hier werden om de haverklap mensen omgelegd (om in het jargon te blijven). Deze film vond ik een aanrader. De Belgische uitvoering over Alzheimer viel wat tegen. Ik had eigenlijk helemaal niet door dat hij cognitieve problemen had want hij stuurde moeiteloos door de straat met hoge snelheid en wist ook de politie om de tuin te lijden. Het kan zijn dat hij jong dement was maar naar mij idee was hij daar te oud voor.

Eigenlijk had ik mij verheugd op deze ‘film’ omdat ik het gegeven dat een demente met alles en iedereen afrekent mij aanspreekt. Omdat hij toch niks meer te verliezen heeft is hij eigenlijk onaantastbaar. De Alzheimerman spreekt met de politie en zegt dat hij zijn kop aan het verliezen is. Inderdaad een aardige omschrijving van de ziekte van Alzheimer.

Zelf ben ik ook bezig met een verhaal waarin een Alzheimer de hoofdrol heeft. Misschien ook wel met wat (verborgen) geweld. Iets met afrekening of zo waarbij de hoofdpersoon zelf ook slachtoffer wordt, maar dit altijd beter vindt dan in een verzorgingshuis.
Eigenlijk wil ik nog een prijsvraag uitschrijven voor een kort verhaal met dit thema. Een demente die een geniale list weet te verzinnen (bijvoorbeeld geld stelen van een crimineel) het geld geeft hij aan iemand die dit geld nodig heeft voor een dure operatie.

De laatste aflevering van de zaak Alzheimer heb ik niet meer gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *